kedd, május 17

Kiyosaki a Cashflow játékról 2.

"1984-ben kezdtem el játékokkal és szimulációval tanítani. Mindig arra biztattam felnőtt hallgatóimat, hogy a játék során próbálják meg felidézni mindazt, amit tudnak és, amit meg kellett tanulniuk. A leglényegesebb, hogy a játék visszatükrözi az ember viselkedését. Azonnali visszajelzést ad. Ahelyett, hogy a tanár előadását hallgatnák, személyes dolgokat tár eléjük, az egyedi viselkedést példázza...

A CASHFLOW játék úgy van megszerkesztve, hogy minden játékosnak azonnali visszajelzést ad. A cél, hogy lehetőségeket tárjon fel. Ha valaki kihúzza a jachtos kártyát és adósságba kerül miatta, tegye fel a kérdést: "Mit tehetek most?" Hány különféle pénzügyi megoldással tud előállni? A játék új és változatos pénzügyi lehetőségek kitalálására és megvalósítására igyekszik megtaníts a játékosokat.

Több mint ezer embert figyeltem meg játék közben. Azok kerülnek ki először a mókuskerékből, akik értenek a számok nyelvén és kreatív pénzügyi gondolkodással rendelkeznek. Ők különféle pénzügyi lehetőségeket ismernek fel. Legtovább azok ragadnak le a mókuskeréknél, akik nem ismerik a számok világ és gyakran nincsenek tisztában a befektetések hatalmával. A gazdag embere többnyire kreatívak és felvállalják az előre kiszámított kockázatokat.

Vannak olyan játékosok, akik rengeteg pénzhez jutnak a játék során, de nem tudják, mit kezdjenek vele. Legtöbbjük a való életben sem sikeres pénzügyi téren. Úgy tűnik, mindenki megelőzi őket, noha van pénzük. Ilyen előfordul az életben. Sok nagypénzű ember van, aki nem jut ötről a hatra pénzügyileg.

A lehetőségek beszűkítése ugyanaz, mint az elavult eszményekhez való ragaszkodás...

Egyesek panaszkodtak, miközben CASHFLOW-t játszottak, hogy nem sikerül "jó" lehetőséget kínáló kártyákat húzniuk. Ezért csak ültek tehetetlenül. Ismerek embereket, akik az életben is ezt teszik. Várják a "sült galambot".

Olyat is láttam, hogy valaki kihúzta a "jó" lehetőséget nyújtó kártyát, de nem volt elég pénze. Panaszkodott, hogy kiszállhatott volna a mókuskerékből ha meglett volna hozzá a pénze. Ezért csak ült tehetetlenül. Ismerek embereke akik az életben is ezt teszik. Látják a nagy üzleteket, de nincs hozzá pénzük.

Azután vannak olyan játékosok, akik kihúzzák a nagy lehetőséget kínáló kártyát, hangosan felolvassák, de fogalmuk sincs róla, hogy nagy lehetőség adatott nekik. Van pénzük, megfelelő az időzítés, kihúzták a kártyát, de nem vesz észre a kínálkozó lehetőséget. Nem tűnik fel nekik, milyen tökéletesen illeszkedik pénzügyi tervükbe, hogy kikerülhetnek általa a mókuskerékből. Ilyen embert ismerek a legtöbbet. Az emberek többségének orra előtt felvillan a nagy lehetősé, mégsem veszik észre. Egy év kell hozzá, hogy felismerjék, mire már rajtuk kívül mindenki más meggazdagodott.

A pénzügyi intelligencia egyszerűen annyit jelent, hogy az embernek több választási lehetősége van. Mit tehetünk pénzügyi helyzetünk javítására, ha nem bukkan fel előttünk a nagy üzlet lehetősége? Ha szembesülünk a nagy lehetőséggel, de nincs elég pénzünk, a bank pedig nem áll szóba velünk? Mit tehetünk, hogy kihasználhassuk? Ha előérzetünk megcsalt, és nem jött be a számításunk, hogyan juthatunk mégis milliókhoz? Minden azon múlik, mennyire kreatívan oldjuk meg a pénzügyi problémákat. A legtöbb ember csupán egyetlen megoldást ismer: keményen dolgozni, spórolni és kölcsönkérni."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése